HTML

Könyv: Barney Stinson és Matt Kuhn – Tesó kódex Szülőknek

Shiron 2013.08.30. 20:57

Jó estét!

Ismét jelentkezem, mivel az a kis idő, egy kicsit nagyobb mint előre sejtettem, így gyorsan egy újabb poszttal szeretnék kedveskedni nektek. Mivel mostanában (illetve az elmúlt időszakban) csak játékok kerültek terítékre ezért most a könyvekért rajongókhoz szólok. Illetve posztolok, vagy... Never mind... Mostani bejegyzés Milnek köszönhető akitől kölcsönkaptam a címben szereplő "kötetet". Hogy mi a véleményem erről a fél komoly, vagy inkább teljesen komolytalan írásról? A tovább után megtudjátok ;)

Barney Stinson és Matt Kuhn – Tesó kódex Szülőknek

Ezen kritika, vagy teszt alanyom egy kicsit kilóg a sorból, hiszen bár egyértelműen könyv, de nem mondható regénynek. Talán a legjobban az életviteli tanácsadó, vagy a szakácskönyvekhez tudnám besorolni. Hogy tudományos kódexnek, vagy ajánlott olvasmánynak miért nem javasolnám az kiderül lentebb ;)

Mil barátomtól kaptam kölcsön aki nagy „How I Met Your Mother”  (magyar címe: Így jártam anyátokkal) rajongó. A könyvet a sorozat egyik főszereplője, és egyik legmegosztóbb karaktere „írta” Barney Stinson. Ha esetleg semmit nem tudsz a sorozatról, akkor javaslom, hogy nézz meg  egy pár részt mielőtt megveszed ezt a könyvet...

Barney ÍRTA!!!

Az alcím azt hiszem magáért beszél a stílust illetően. Rengeteg poén, és viccelődés szerepel benne, és természetesen nem is szabad komolyan venni. Hogy ennek ellenére miért nem lett Ferge- Most figyelj, mert nem az, -Teges? Pont azért amiért az itt leírt idézett poén sem üt nagyot.

A sorozatban is vannak nagy poénjai a legkirályabb arcnak, de sokszor szükséges a többi karakter reakciója, válasza, vagy megnyilvánulása ahhoz, hogy üssön. Nos a könyvben pontosan ez hiányzik. Ne értsetek félre, vannak óriási röhögésre késztető sorok, és mosolyra fakasztó megjegyzések, de nem lett ilyen komikus az egész könyv. Ennek főleg az az oka, hogy azért Barney stílusa, eléggé meghatározó, és mivel a téma adott, így többnyire ugyanarra a pár dologra kanyarodik vissza. Minden spoiler nélkül mondhatom, hogy a kötetben szóba kerül a bébiszitter és azt hiszem nem kell senkinek nagy fantázia, hogy kedvenc Tesókánk, milyen ötletekkel rukkol elő vele kapcsolatban. Ezzel nem is lenne különösebb gond, hiszen pont erre számítottunk mikor kezünkbe vettük a könyvet. A probléma abból fakad, hogy sokszor ugrik vissza ugyanehhez a poénhoz, illetve nagyon sok poén ugyanarra épül fel.

Nyomtatott könyvek

A tartalomról nem akarok többet írni, hiszen a hangulatot egyértelműen Barney hazaszeretete (USA), illetve nőimádata (vagy legalább nimfomán énjének csillogása) határozza meg, így áttérnék a külsőre, ami egy könyvnél talán furcsa lehet.

A kötet mindössze 150 pár oldal, amiben ráadásul elég sok kép, és kis versecske is van, így egy nap alatt nyugodtan el lehet olvasni. A borító és a képek amik szerepelnek teljesen rendben vannak, abszolút visszaadják a sorozatban szereplő „Barney előadásokat”. A fordítással sincs semmi gond, így tulajdonképpen minden poén érthető, még akkor is ha az esetleg egy amerikai utalás is volt (minden tisztelet a fordítónak). Annyi negatívumot azért hozzátennék, hogy a papír valamiért nagyon furcsa volt számomra. Nem tudom, hogy csak nekem csúszott ki folyton a kezemből, vagy a kötet formája miatt volt szokatlan a fogása, de rendszeres lapoztam duplát, amit már egy ideje nem tapasztaltam.

Király volt Tesó?

A kérdésre a válasz kicsit összetettebb. A hibái ellenére egyszer olvasható, de nagyon fontos, hogy mindenki tudja helyén kezelni az írást. Így nem ajánlom, terhes nőknek, vagy úgy általában érzékenyebb lelkületűeknek, mert komoly megbotránkozást válthat ki az emberből. Részemről nyitott vagyok minden stílus felé, de néha nehezemre esett nem letenni, mert annyira egysíkúvá váltak bizonyos részek.

Másrészről mindenkinek, akinek tetszik a sorozat és főleg Barney, maximálisan csak ajánlani tudom. Az írás gyakorlatilag Barney „hangján szólal meg”, mintha csak ő mesélné az egészet. A mondatok és a stílus is tökéletesen lett eltalálva, és vannak benne tényleg megmosolyogtató részek.

Értékelés:

Hossz: 70% a könyv csak 155 oldal és az sincs tele írva, de szerintem nem is kell több, így is tömény tud lenni

Ár: 57% 1500 HUF-ért beszerezhető, ami elég sok annak fényében, hogy milyen hosszú szórakozást nyújt. A nevet kell megfizetni.

Történet/cselekmény: 60% Mivel konkrét cselekményről nem beszélhetünk így itt gondban voltam, így próbáltam arra utalni, hogy mennyire "egész" a kötet

Összesen: 61%

Címkék: könyv szülők barney stinson tesó kódex shiron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamercritics.blog.hu/api/trackback/id/tr45485319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása