HTML

Könyv: Ken Follett - Az idők végezetéig

Shiron 2012.02.07. 12:00

Sziasztok ismét!

Ahogy azt a reggeli posztban ígértem a mai napra jut még egy bejegyzés. Mi lehetne más mint Follett nagy kötetének a második része: Az idők végezetéig. A nagy előd kritikája reggel jelent meg így talán logikus annak az olvasása először, de aki szeret mindennek a közepébe vágni annak nyugodtan ajánlom ezt a bejegyzést. Szerény véleményem szerint egy jó könyvet olvashatunk ha beruházunk rá, de a nagy elődhöz nem sikerült felérni. Hogy pontosan miért nem azt megtudhatjátok a kritikából.

Ezen kötet A katedrális közvetlen folytatása ami már a XIV. századi Angliában, ugyanott Kingsbridgeben játszódik. Maga az író Follett írta a könyvről, hogy nagyon félt megírni ezt a kötetet, hiszen A katedrális valami olyasmit nyújtott, amit nagyon sokan szerettek meg és ezért igen magasra tette tulajdonképpen saját maga számára. Hogy sikerült-e megugrani, az lentebb olvasható.


A könyv megmaradt olyannak mint az első rész is volt. Egy sötét korszakban ábrázol egy várost és annak lakóit, szereplőit, akik próbálnak a különböző megpróbáltatások között boldogulni. Itt az első kötetre igazából csak hivatkoznak több helyen. Talán olvasható önmagában is hiszen nem közvetlen a korábbi szereplők gyermekei, hanem azok leszármazottai a főhősei ezen könyvnek. Én azonban mindenképpen azt javasolnám, hogy csak a Katedrális elolvasása után vessétek bele magatokat ebbe a kötetbe, mert a helyszín Kingsbridge illetve a szálak kibogozásához ha nem is nélkülözhetetlen, a tisztábban látáshoz szükséges annak ismerete.


Ez a könyv egy nehéz időszakban mutatja be korábban már megismert apátságot, és várost, mégpedig a nagy pestis időszakában. Hőseinknek így nem csak a mindennapok küzdelmeivel és nehézségeivel kell, hogy szembeszálljanak, hanem valami sokkal hatalmasabbal is. Természetesen most is a legfontosabb a szereplők jellemzése, akik többek egyszerű jó vagy rossz karaktereknél. Mindenki összetett személyiség és célokkal rendelkezik. Vannak akik gátlástalanabbak ezek elérésében és vannak akik kevésbé törtetőek, de mindenki a saját sorsát próbálja kezébe venni.


Az ármány és szerelem épp úgy jelen van a kötetben mint a megpróbáltatások valamint a részletes leírások, azonban ennél a kötetnél úgy érzem elfogyott Follett ereje. Mintha egy kicsit kimerült volna. A cselekmény továbbra is érdekes és összetett, de valahol kiszámíthatóbb mint a nagy előd. Véleményem szerint ez talán egy picit olvasócsalogatóbb, a sötét korszak és események ellenére egy kellemesebb, kevésbé durva és nyers hangvételű kötet. Pont az kapott kisebb támogatást amit az első részben annyira szerettünk, ez pedig nem más mint a kemény intrika, az igazán sötét középkor, melyben a vallásnak ugyanolyan fontos szerepe van, mint a földekkel rendelkező nemességnek. Ez is egy jó könyv, de ha fogalmazhatok így, akkor nem sikerült elérni az első rész szintjére. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy rossz könyv lenne, hiszen az előd közel tökéletes volt, így megelőzni nem is nagyon lett volna lehetősége a folytatásnak, de megismételni azt azért lehetett volna, még ha nem is könnyen. Ez a könyv egy könnyedebb kötet, ami talán szélesebb körű olvasótábort ér majd el.

Értékelés:


Hossz:
70% Ebben rávert az első részre, ugyanis 1060 oldalt sikerült bekötni egy könyvvé. Továbbra is könnyen olvasható és a sorközöknek köszönhetően nem fárasztó a szemnek. Ami viszont lehúzza ezt az értékelést, az a cselekmény gyengébb adagolása. Persze ez szubjektív, és lesz akinek ez jobban tetszik majd mint a nagy előd, hiszen itt egy kicsit más oldal kezd domborodni. Kicsit több a szerelmi szál, egy kicsit kevésbé összetettek a konspirációk, vagy könnyebb eligazodni azon a bizonyos hálón, azonban pont ezek miatt néha elnyújtottnak éreztem.


Ár:
70% Árban pont egyforma a korábbi előddel. 4590 HUF könyvesboltokban 4300 HUF körül pedig neten beszerezhető. Ez továbbra is egy komolyabb, vaskosabb könyv így az ára nem lenne vészes. Azonban a mai világban a közel 5000 HUF kiadása egy könyvre, lehet, hogy megterhelő, vagy sok egyeseknek. Azonban aki beruház rá, az nem fogja megbánni, mert egy jó könyvet kap majd a pénzéért.


Történet/Cselekmény:
80% Ez az a pont amiben mindenképpen gyengébb lett a sokat emlegetett elődnél. Mint fentebb írtam, ez is egy szépen kidolgozott világban játszódik, a helyszínek jók és a leírások továbbra is érdekesek, azonban összességében valahogy kevesebb. Nem olyan szépen vannak egymáshoz illesztve a részek, néha olyan érzése van az olvasónak, hogy a cselekmény úgy fut több szálon, hogy azok csak érintik egymást, nem igazán befolyásolják a másik vonalat. Ez persze lehet, hogy csak az előd miatt érződik így, ezért tudom azt mondani, hogy számomra nem volt akkora csoda mint a katedrális, de ettől még egy jó könyv. Bátran ajánlom mindenkinek, habár érdemes előtte elolvasni az első részt, hogy összetettebb képet kapjunk az előzményekről.


Összesen:
73% Azt hiszem egy jó könyvről sikerült szót ejteni amit önmagában mindenkinek ajánlani tudok. Ha viszont az első részhez hasonlítjuk akkor azt a szintet nem sikerült megismételni. Ettől még hosszú órákra sikerül lekötnie az olvasót így mindenkinek bátran ajánlható kötet.

Észrevételeiteket és véleményeteket várom a kommentek rovatban ;)

Shiron 

Címkék: kritika könyv kötet ken follett katedrális az idők végezetéig shiron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamercritics.blog.hu/api/trackback/id/tr654067674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása