HTML

Könyv: Stephen king, Peter Straub - A fekete ház

Shiron 2012.01.27. 08:00

Sziasztok kedves olvasók!

A hétvégére egy igen nagy szabású könyvvel szeretnék szolgálni nektek. Engem hosszú órákra kötött le ez az amúgy nem könnyű olvasmány, és remélem rövid hangulatkeltő kritikámmal titeket is rá tudlak venni, hogy belekezdjetek King ezen kötetébe.

Az első könyv amit tőle olvastam nem igazán fogott meg. Igaz azt mondják az pont egy kivétel, egy kiugrás volt az író részéről a tőle megszokott hangulatvilágból. A fekete ház viszont egy IGAZI King regény, kőkemény hangulattal és nyomasztó leírásokkal. A kritikát hajtás után tudod elolvasni.

 

 

„Egy elárvult bicikli meg egy fél pár tornacipő hever az idősek otthonát övező sövény mellett, Hová tűnt Ty Marshall, a tizenhárom éves kisfiú?”

Az ajánló kezdősorait olvasva mindenkiben felmerül a kérdés: Mi történt? Ha azt is hozzátesszük, hogy Stephen King kötetéről van szó akkor bizony a kérdést még komolyabban kell átgondolnunk, hiszen többről lehet szó, mint egy elkószált gyermekről. A kötet egy kis amerikai várost mutat be, ami rettegésben él a Halásznak nevezett sorozatgyilkos miatt.

French Landingben az unalmas hétköznapokat felváltja a rettegés, mert kis gyerekek tűnnek el nyomtalanul, majd néhányuk súlyosan megcsonkított teste előkerül, de a többiekről még ennyit sem tudni. Vajon ők túlélték?

A regény egy igazi King kötet, amiben a nyomok mindig egy picit továbbmutatnak. A helyzet mindig egy picit árnyaltabb és több van a dolgok mögött mint amit elsőre gondolnánk. A könyv főhőse Jack Sawyer nyomozó, aki Los Angelesben dolgozott és volt sztár detektív, de visszavonult. Szerencsétlenségére épp a környéken üti fel a fejét a Halász, és barátja a helyi rendőrkapitány Gilbertson kérésére keveredik az események sűrűjébe. Ahogy az lenni szokott, King könyveiben itt is összetettebb lesz a helyzet a nyomozó színrelépésével, akit megismerve különös dolgok kerülnek napvilágra.

A kötet egy hangulatos thriller, ami nagyon jól olvasható és magával ragadja az olvasót. Technikailag nagyon könnyen olvasható a szövegezés egyszerű és az oldalak nem túlzsúfoltak. Aki szereti a borzongást, a helyszínek részletes leírását, illetve a rejtélyeket, amibe egy „egyszerű” gyilkosságsorozat vezethet azoknak csak ajánlani tudom.

A hangulat többször volt nyomasztó. A karakterek általában véve nincsenek túlrészletezve, emiatt könnyű őket kezelni és megjegyezni is, habár elég sok szereplő tűnik fel.

Nem nevezném horror kötetnek, sokkal inkább a már említett thriller kategóriába sorolnám, a hangulata miatt.

A helyszínek leírása mesteri, és szinte ott érezzük magunkat ami miatt a hangulat még erősebben hat ránk. Fordulatokat természetesen nem nélkülözi, van ami kiszámíthatóbb és vannak egészen megdöbbentőek.

Ha egyszer belekezdesz, és elindulsz a forró nyomokon, bizony nem szabadulsz…

Értékelés:

Hossz

9/10 813 oldalas a kötet, ami egy kicsit elrettentő lehet, de a könnyen olvashatósága és hangulata miatt olyan mintha fele ennyi lenne. A történet és az írásmód miatt sokkal könnyebben halad az ember mint más könyveknél amik fele ilyen hosszúak. Én úgy éreztem, hogy a betűméret picit nagyobb, vagy a szöveg szellősebb, tehát nyugodtan vágjon bele az is aki esetleg megrémül elsőre a méretétől.

Ár

9/10 Ezért a könyvért 2800 HUF-ot kellett kifizetnem, ami minden fillérét megérte. Ilyen árkategóriában sokkal gyengébb könyveket is találhatunk, ráadásul hossza miatt hosszabb időre képes magával ragadni a kötet, így nincs olyan érzésünk, hogy túl sokat fizettünk túl kevés szórakozásért.

Történet/Cselekmény

9/10 Gondolkodtam hogy 10-est adjak, azonban van olyan része a kötetnek ami kicsit túlságosan lógott a levegőben. Túl nagy volt a váltás egyik pillanatról a másikra, és egy picit talán nehezen volt emészthető az egyszeri embernek. Mondjuk egy King kötettől mit várok? J

Összesen:

9/10 A kötet nem tökéletes, de egy nagyon jó könyv. Mindenkinek bátran ajánlom akik már olvastak King kötetet tudják mire számíthatnak, akik pedig most ismerkednek az író munkáival azoknak bátran ajánlom akár első könyvnek. A nagy betű hangulat, illetve a nyomasztó leírások hosszú órákra ragadják magával az olvasót.

 

Kellemes borzongást!

Shiron

Címkék: kritika könyv stephen straub bemutató thriller peter king borzongás shiron a fekete ház

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamercritics.blog.hu/api/trackback/id/tr613628543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása