HTML

Könyv: William Gibson* - Izzó Króm

Shiron 2013.10.13. 11:56

Sziasztok!

Aki a fenti név és cím láttán nem vágja rá azonnal a világot amiben az író alkot talán nem fog tetszeni a mostani bejegyzés. A cyberpunk világa ugyanis egy kicsit elvont, és szokni kell. Röviden talán a Robotzsaru és a Mad Max filmek hangulatának és környezetének keveréke jellemzi, így akiknek ezek a korszakot meghatározó művek bejönnek érdemes lehet egy próbára ez a stílus is. Akik pedig fejből tudják, hogy melyik fegyvernek mekkora szórása van, talán nem is kell bemutatni a fenti művet. Nem is maradt hátra más mint a tovább gombra kattintani

(* a könyvet nem csak William Gibson jegyzi, hanem több író közös alkotásait tartalmazza)

Izzó Króm

Ismét fellángolt bennem a vágy a Cyberpunk világa iránt. Nem is pontosan most, hanem már a Deus Ex játék kapcsán belém hasított a gondolat, hogy milyen régen is játszottam már ebben a különleges környezetben szerepjáték kalandot, hogy milyen régen is olvadtam bele utoljára a koszos utcák esős éjszakájába. Mivel nem mostanában lesz lehetőségem ismét küldetést vállalni “személyesen” így a könyvek (illetve az animék főleg a Ghost in the Shell) irányába fordultam.

Mivel anno nem sokat tudtam olvasni erről a világról, így most, hogy alkalmam nyílt azonnal megvettem mindent amit hirtelen találtam. Fontos tudnotok, hogy ezek a kötetek nem csak régen íródtak, de nem is tegnap kerültek a könyvesboltokba, így a beszerzésük főleg antikváriumokból lehetséges, én is így jutottam hozzá a címben szereplő kötethez.

Hogy a hosszú bevezető után rá is térjünk erre a kötetre kezdem az elején. Az Izzó Króm egy novella gyűjtemény, amihez nagyon fontos már az elején így hozzáállni. Nem tudom miért, de mikor olvasni kezdtem erről valahogy megfeledkeztem és nagyon meglepődtem ahogy vége szakadt az első írásnak. Lehet, hogy a hiba bennem volt egyébként azon túl is, hogy ezen a nem is olyan apró információn átsiklottam, de a novellákat szokni kell. Mármint magát a műfajt, és annak olvasási technikáját is. Szerintem ez itt hatványozottan így van, hiszen az írások többsége annyira magával tudja ragadni az embert, olyan erősen árasztja azt a bizonyos cyberpunk hangulatot, hogy egyszerűen felkiáltunk mikor vége szakad egy műnek. Az embernek hiányérzete támad, és először nem biztos, hogy ráérez arra miért is lett így megírva a kötet.

Ha viszont felfogtuk a műfaj lényegét minden megváltozik. Mikor tudatosul az olvasóban az írás tényleges célja, hogy a hangulatba ragadva elmélázzon a történeten, akkor nem fogjuk tudni lerakni. Minden “epizód” után agyalni fogunk a miérteken, a hogyanokon és ez talán a legnagyobb erőssége ennek a stílusnak.

Vannak benne jobb-rosszabb írások, és utalások más kötetek szereplőire, de semmilyen háttértudásra nem lesz szükségünk, hogy élvezhessük a történeteket. Annyit mindenképp tudnotok kell, hogy ez a világ az 1980-as években született, és akkor is tették le az alapjait, így a Szovjetunió épp úgy feltűnik, mint a sokak számára talán megmosolyogtató floppyk mint adathordozók. Ez csak azért lényeges, hogy már az elején a helyén tudjuk kezelni a történeteket, hiszen ha valaki megakad ezeken az apró “furcsaságokon”, akkor élvezhetetlenné teszi az olvasmányokat, mivel itt nincs egy több száz oldalon keresztül húzódó történet. Itt a forma miatt az ilyen apróságok lesznek igazán fontosak és ezek segítenek elképzelni az a jövőt ami most már egy párhuzamos világnak is tekinthető lassan, hiszen közeledik az a bizonyos 2020…

Az írások könnyen olvashatóak, és nagyon szórakoztatóak, így mindenkinek bátran ajánlom aki egy kicsit is nyitott a világ felé, viszont azoknak akik még nem találkoztak a cyberpunkkal korábban nem ezt javasolnám első olvasmánynak. Ennek oka a fentebb leírtakban keresendő. Mivel a világ nem könnyen emészthető és annak kibontása semmilyen szinten nem történik meg a novellák oldalain (illetve nem összefüggően, hanem részeket ki-kiragadva), így nehézzé válik az okok megértése. Illetve még annyit fűzök hozzá búcsúzóul, hogy mindenről írnak az írók amit ebben a világban egy szereplő megtehet, tehát a drogok és a szex ugyanúgy részesei az írásoknak mint a fegyverek, így ha esetleg valaki érzékeny az ilyesmire, akkor ennek megfelelően vegye kézbe a kötetet.

Hossz: 80%

Ár: 95%

Történet/Cselekmény: 90%

Összesen: 88%

Üdv,

Shiron

Címkék: könyv novella cyberpunk william gibson shiron izzó króm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamercritics.blog.hu/api/trackback/id/tr15565879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása