HTML

Könyv: Dennis Lehane - Viharsziget

Shiron 2012.02.10. 08:00

 

Sziasztok!

A mai napon is szeretnék két könyvvel szolgálni nektek amik közül az első kötet a filmben is megjelent viharsziget. Írója Dennis Lehane és azt kell, hogy mondjam egy egész jó könyvvel állt elő. Aki látta a filmet az tudja, hogy miről is szól a történet, de nekik már itt üzenném a könyv nem egészen ugyanaz mint a film. Véleményem szerint sokkal jobb írásban, mint a vetített változat, mert több fordulattal, és jobban kibontott cselekménnyel bír. Aki nem látta a filmet sem annak pedig bátran ajánlom rövid kis kritikámat, hogy eldönthesse, érdekli-e a könyv, vagy ez nem az ő világa. Olvassátok hát ezt a kis összefoglalót!

A Viharsziget című filmről mikor hallottam akkor érdekelni kezdett. Úgy gondoltam van benn fantázia, vagy legalább lehetőség. A történet ugyanis egy szigeten játszódik ahol egy elmegyógyintézet működik és gyakorlatilag egy elmebetegeknek készített Alcatrazról van szó. Itt azonban mégis eltűnik egy beteg, és Tonny Daniels szövetségi rendőrbírónak kell kiderítenie mi is történt.


Ennyit a filmről, ugyanis a könyv lesz a kritika tárgya, habár a történet teljes mértékig megegyezik a filmmel. Vagy fordítva, nézőpont kérdése. Tehát Tony Daniels lesz főhősünk akinek 1954 nyarán kell helytállnia egy olyan szigeten ahonnan nem lehet elszökni és csak elmebeteget, orvosok illetve korházi alkalmazottak vannak. Az alapfelállás tehát alapból nyomasztó, hiszen hősünket és társát Chuck Auliet azonnal le is fegyvereznek, ezzel szemben sok helyen fegyveres őrök vannak elvégre a súlyos elmebetegségben szenvedők között akadnak súlyos bűntényeket elkövetett páciensek is.


A sziget egyébként valóban a Viharsziget nevet kapta a kötetben olyan egyszerű oknál fogva, hogy rengeteg vihar söpör végig ezen a sziklahalmon, ami további növeli a nyomasztó hangulatot. Ahogy kezd kinyílni a könyv egyre érdekesebb dolgokra derül fény, és Teddy-nek bizony egyre több gyanúsítottra kell figyelnie, valamint azt sem tartja kizártnak, hogy valami sokkal súlyosabb összeesküvés áll a háttérben, nem csak egy beteg eltűnése. A nyomok több helyről kerülnek elő, de valahogy mindegyik egy rejtélyes világítótoronyhoz vezetnek. A könyv szerintem sokkal jobban adagolja a hangulatot mint a film. Helyenként egyszerűen azért, mert leírja hőseink gondolatait, amíg a filmben ezt főleg az arcokról olvashatjuk le. A legfontosabb tehát a nagy betűs hangulat. Egyszerre nyomasztó és elgondolkodtató. A megjelenő rejtvények és nyomok érdekes kibontással bírnak és lebilincselik az olvasó gondolatait. Nagyon jól vannak bizonyos részel kidolgozva, melyeknél az olvasó átélheti mi is járhat hősünk fejében, vajon ő miként cselekedne az adott szituációban. A könyv alapvetően egy személy szemszögéből mutatja be az eseményeket ám ez sokkal összetettebb könyvben mint filmben. Jómagam előbb olvastam és csak utána volt szerencsém a filmhez, és úgy gondolom, aki látta már annak is bátran tudom ajánlani a kötetet mert sokkal több van benne mint ami vászonra került. Filmben ugyanis túl egyszerű, és túlságosan adott minden helyzet. Ez könyvben sokkal nyitottabb és bizonytalanabb. Ez az ami az egész kötet során végigkísér bennünket, a borongós bizonytalanság.


Értékelés:


Hossz:
81% 275 oldalas olvasmányról beszélhetünk, tehát nem tartozik a vastagabb könyvek közé. Úgy vélem nem is lehetett volna sokkal hosszabb hiszen akkor a történet nagyon elnyújtottá vált volna. Így viszont nem vontatott egy pillanatig sem. A kitekintések és a helyszínleírások pont annyira vannak részletezve, hogy a hangulatot elmélyítsék és az olvasót további elmélkedésre kényszerítsék.

Ár:
60% Én ajándékba kaptam a könyvet de 2880 HUF lenne a piaci ára. Illetve annyi volt megjelenéskor. Úgy vélem ez egy kicsit sok érte. Nem azért mert nem jó könyv. Sőt. Szerintem jobb mint a film és egy nagyon hangulatos kikapcsolódást nyújtó kötet lett belőle, de egy kicsit rövid az árához képest. Említettem, hogy nem nagyon hosszú és ez a szövegszedés miatt kényelmesen gyorsan olvashatóvá is teszi. A hangulata miatt magával ragadja az olvasót és emiatt elég hamar végig is lehet pörgetni. Sajnos az ára ezért tűnik magasnak, ugyanis egy hétvégén nyugodtan át tudjuk rajta rágni magunkat. Ez persze nem baj, csak akkor lenne egy picit olcsóbb.


Történet/cselekmény:
85% Ha a filmet vesszük alapnak akkor 9/10. Ennek oka egyszerű. A könyv alapvetően nagyon hangulatos és végig kétségek közt tartja az olvasót. Bizonytalanság végig kézzel tapintható, amit csak erősít a helyszín adta komor elmegyógyintézet. Helyenként eltér a könyv a filmtől és ez még érdekesebbé teszi az amúgy elég kiszámítható filmet. A könyv sokkalta érdekesebbnek bizonyult, mint vetített képkockás testvére, így javaslom mindenkinek olvasásra a művet.


Összesen:
78% Az átlag azt hiszem azt sugallja, hogy egy átlagos könyvről beszélhetünk. Nem is állunk messze az igazságtól. Aki szereti a hangulatos horror könyveket, vagy még inkább az elgondolkodtató nyomozós thrillereket azoknak bátran ajánlom. Azonban az ára illetve a könyvvel töltött idő arányában nem tudom mindenkinek bátran ajánlani. Ez a könyv nagyon jó és hangulatos, de aki nem rajong ezért a stílusért, az inkább nézzen meg más polcot a boltban.

Kommentjeiteket a könyvvel vagy a kritikával kapcsolatosan lentebb tudjátok megosztani velem és másokkal

Üdv, Shiron

Címkék: kritika könyv krimi thriller nyomozás dennis lehane shutter island viharsziget shiron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamercritics.blog.hu/api/trackback/id/tr74067951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása