HTML

Könyv: Ken Follett - A katedrális

Shiron 2012.02.07. 08:00

Jó reggelt minden kedves olvasónak!

Mivel a múlt héten sajnálatos módon nem volt elegendő időm, hogy rendesen jelenjenek meg a posztok, így a mai napon két kötet bemutatásával szeretnélek kárpótolni benneteket. Mai első posztunk nem más mint Follett Katedrálisa, egy vaskos kötet, amelynek minden betűje megéri az árát. Nem szeretnék mindent itt leírni, hogy maradjon érdekesség magára a kritikára is, így csak annyit írnék, hogy egy lebilincselő kötet, egy olyan korról, melyet csak történelem órákról ismerhetünk, egy olyan szemszögből, amit ezeken az órákon sosem tanulhattunk, hiszen nem voltak fontosak. Ennek ellenére, vagy talán pont ezért azonban ez a világ érdekesebb mint amit eddig megismerhettünk. Nem is szaporítom tovább a szót, olvassátok hát a kritikát és ha elnyerte tetszéseteket a kötet, akkor a könyvhöz kellemes kikapcsolódást kívánok.

 

 

A katedrális egy hatalmas véletlen során került a kezeim közé. Egy munkatársam hagyta az asztalán és egy hosszú unalmas éjjel folyamán kölcsönvettem, hogy valamivel elcsapjam az időt. Nos ez a kis véletlen hosszú órákon keresztül kötötte le minden szabad percemet, ugyanis a könyv egy kicsit nehézkesen indul, de amint kezd kinyílni a történet egyre zseniálisabbá válik.

A történet a XII. század Angliájában játszódik Kingsbridge városkájában. Főhősünk Tamás az építőmester, aki családját próbálja eltartani egy nehéz korszakban, egy olyan világban ahol a vallás, a nemesség és a király is elnyomásban tartotta az egyszerű embereket. Összeesküvésekkel és egymással szemben történő ármánykodásokkal telt világban az egyszeri ember csak boldogulni szeretne, és fogalma sem lehet, hogy mekkora dolgok, és milyen önös érdekek mozgatják is valójában a szálakat.

A könyve zsenialitása több dolog egyszerre történő bemutatásából ered. Az első és legfontosabb talán maga a korszak. Egy olyan világot mutat be, amit csak történelem könyvekből ismerhetünk, de ezen korszak életéről jószerivel semmilyen információnk nincs. Hiszen az nem volt történelem szempontjából fontos, hogy miként is élnek a szerzetesek, vagy, hogy egy kis ember hogy tudott boldogulni az életben. Follett ezt tudta nagyon jól kidolgozottan, de mégsem unalmasan leírni. Az életet, egy olyan korban, ahol nem biztos a holnap.

A másik nagyon fontos a már említett háttér. Ebben a korban voltak jobb és rosszabb személyek, ahogy ez mindig is volt. Voltak akik önös érdekeket tartottak elsőnek, és voltak akik családjukat, vagy éppen rendjüket, Istenüket tartották mindennél fontosabbnak. Ezeknek a személyeknek a kidolgozottsága, valamint egymással való kapcsolata szövevényes és bonyolult hálót alkot, melynek a kibogozása hosszú oldalakon történik.

A cselekmény idővonal tekintetében folyamatosan halad előre, és a későbbiekben minden apró mozzanatnak fontos szerepe lesz. Hogy ki mit miért tesz annak bizony pontos okai vannak. talán ez  a könyvben a legjobb, hogy mindenkinek indokoltak a cselekedetei, és nem lehet azt mondani egyértelműen, hogy valaki jó, vagy rossz, fekete vagy fehér. A pozitív hősöknek is vannak titkaik, míg a negatív szereplők is bírnak pozitív jellemvonásokkal.

Ez egy történelmi regénynek és egy világ bemutatásának tekinthető. Az ármány, vallás és nemesség, valamint egy egyszerű kisembe világáról szól, akik mind egy nagy világ részei és egymás életét befolyásolják. Szerelem, ármány, vallás és harcok, ezt nyújtja majd a könyv az olvasónak.

Értékelés:

Hossz:

9/10 A 972 oldal vaskos olvasmányra utal, ami részben igaz is. Azonban az írás nagyon könnyen olvasható és a szövegezés nem túlzsúfolt, így kényelmesen lehet haladni vele, nem fárasztó az olvasás. A neveket elsőre kell csak szokni, amint rááll az agyunk és a nevek mögé személyek kerülnek, akkor a történet még könnyebben gördül tovább. A végén már-már sajnáltam, hogy vége lett.

Ár:

7/10 Ez nem egy olcsó könyv. Most neten 4361 HUF-ért beszerezhető, ami talán sok egy kicsit. Fontos, hogy sok egyszeri kiadásként, ha viszont azt nézzük, mit kapunk ezért a pénzért akkor azt kell hogy mondjam, minden fillér megtérül amit erre a kötetre kiadunk. Azért kap csak 7-est mert azért nem mindenki tud kiadni közel 5000 HUF-t a mai világban egy könyvre. Én ajándékba kaptam, és ha valakinek ajándékot nézünk, nos akkor EZT csak ajánlani tudom

Történet/cselekmény:

10/10 Tökéletes. Engem egyszerűen beszippantott a világ, ami sokkalta több, mint amit töri órán megtanultunk. Ebben a korban nem csak háborúk és királyok voltak, hanem kis emberek akik saját életükért küzdöttek. Szerzetesek akik Istent, vagy az ő útját kutatták, követték, valamint voltak nemesek, akik hol katonáskodtak királyuk oldalán, hol pedig saját céljaikat igyekeztek elérni. Egy összetett világ, ahol mindenkinek szerepe van és befolyása, még ha egy kis emberről van is szó.

Összesen:

9/10 Ami lehúzza az összértékelést az a kötet ára. Részemről én ajándékba kaptam így ez abszolút kiküszöbölt tehát 10/10. Nagyon szerettem olvasni, és számomra nagyon meglepő volt milyen jó írás is került a kezeim közé. Mindenkinek bátran ajánlom hiszen hosszú órákra köt majd le minden olvasót.

 

Hozzászólásokat és véleményeket a kommentek közt várok!

Üdv, Shiron

 

Címkék: vélemény kritika könyv ken follett katedrális shiron

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamercritics.blog.hu/api/trackback/id/tr684067546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása