HTML

Könyv: Goerge Crile - Charlie Wilson háborúja

Shiron 2011.07.15. 08:40

Sziasztok!

A mai napon elindul a könyv témakör is a blog történetében. Egy olyan kötetet ajánlok figyelmetekbe amit nem régiben olvastam, és érdemesnek találok arra, hogy a kedves látogatókkal megosszam. 

Az értékelések pontszámai és azok kategóriái teljesen szubjektívek. Ha esetleg más véleményed van, vagy hozzáfűznél valamit, ne késlekedj és tedd meg a kommentek között!

 

George Crile könyve 2003-ban látta meg a napvilágot eredeti nyelven. Az én példányom ezen kötet fordításaként jelent meg 2008-ban. Nagy sikereket ért el mind könyvként mint pedig film változatában.

Annyit mindenképpen tudni kell elöljáróban, hogy a könyv megtörtént esetet dolgoz fel, mégpedig a hideg háború egyik utolsó és talán egyik legfontosabb mozzanatát, a Szovjetunió afgán megszállását, valamint a mudzsahedek hősies ellenállását.

A kötet Charlie Wilsonról, egy határozott és igen egyedi jellemű texasi képviselőről, valamint egy CIA ügynökről, Gust Avrakotosról szól. Arról, hogy ez a két ember miként is vitte végbe a világ egyik talán legnagyobb titkos műveletét, a bürokrácia és hivatalok teljes káoszán.

Véleményem szerint igen lebilincselő a történet. Magával ragad a szituáció, és hogy az adott helyzetet hogyan is lehetne megoldani. Igen nehéz olvasmánynak tartom, mivel egy dokumentumfilm szerű leírásról van szó, mely a szereplők valós alakjaival készült interjúkon, és beszámolókon alapul. Így rendkívül sok név, helyszín és alak felbukkan a történet folyamán, amit ha meg szeretnénk jegyezni bizony figyelnünk kell (természetesen a főbb karaktereket könnyű lesz megjegyezni, egy részt többször megjelennek, más részt részletesebb a jellemrajzuk).

Általában elmondható az írásról, hogy valóban igen részletesen taglal bizonyos személyek életéből történéseket, hogy ezekkel is jobban megismerjük azok indítékait, szándékait.

Jómagam még nem nagyon, illetve rendkívül fiatalon éltem mikor ezen kötet cselekménye játszódik, így sajnos nincs személyes tapasztalatom azzal kapcsolatban, hogy miként is történhettek az események. A szeptember 11-i terror cselekmény a WTC ellen viszont egészen más megvilágításba is kerülhet a kötet olvasása után. Nem ez a fő téma, de megjelennek előzmények, amik kihatással voltak/lehettek az esetre.

Jó szívvel azoknak tudom ajánlani akik szeretik az összeesküvéseket, és a történelmi dokumentum filmeket. Akik egy könnyed krimire vágynak, azok nem ezzel a kötettel fognak célba találni, de nekik is érdekes lehet a sztori.

Értékelés:

Hossz:

9/10 Lehet, hogy furcsa egy könyvnek a hosszát értékelni. Ebben a arra szeretnék rámutatni, hogy a 600 oldalon történő elbeszélés nem vontatott, tehát ha valaki rááll arra, hogy ez egy dokumentumokon, interjúkon alapuló történet, akkor igen hosszan képes lekötni a figyelmet, és magával ragadja az olvasót. Nincs túlnyújtva és nem is lett hirtelen lezárva a történet mint egy elvarratlan szálakat hagyva maga mögött.

Ár:

8/10 3490 HUF a vásárlási értéke. ez azt hiszem a mai piacon ilyen típusú könyveknél teljesen rendben van. Azért vontam le pontot, mert valószínűleg túl sóher vagyok, és szeretném ha kicsit olcsóbb lenne. Azonban jócskán a megéri kipróbálni kategóriában van, hiszen nem lehet csak úgy átfutni rajta és ha összevetjük egyéb szórakozási lehetőségek árával (pl: mozi) akkor igazán nincs miért szégyenkeznie.

Történet/cselekmény:

9/10 Mint említettem egy dokumentum könyvről van szó, így a cselekmény az ami leköti az embert. Az írásmód egy picit nehezen olvasható, illetve megjegyezhető a rengeteg szereplő, és oldalszál miatt. Mindenkit bemutat a kötet aki feltűnik és valamilyen szerephez jut a történetben, így nehéz ráállni, hogy ennyi információt befogadjunk. Azonban ha ez megvan, már nincs mitől tartani!

Összesen:

9/10 Az áráért való levonás is inkább 9-es lehetne ezért részemről nem kérdés, hogy az összesített értékelés a 9-es számot kapja. Jó könyv és izgalmas olvasmány.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok hozzá!

Shiron

Címkék: kritika könyv háború charlie afganisztán hideg kötet szovjetunió wilson george shiron crile

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gamercritics.blog.hu/api/trackback/id/tr383069132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása